استانداردهای ضبط ویدیوهای دوره
دلایلی که موجب رد شدن دوره و نمونه ویدئو میشود:
محتوای آموزشی
- اسلایدهای آموزشی نامناسب باشد.
- سایز فونت کوچکتر از حد معمول (در موبایل سخت خوانده شود)
- تداخل رنگ، فونت و ناخوانا بودن متن.
- موارد تدریس به خوبی قابل مشاهده نباشد (مثلاً اگر مدرس با پروژکتور یا روی تلویزیون اسلایدها را نمایش میدهد، متنها قابل مشاهده باشند.)
طبق تجربه، بنچمارک و نظرات مخاطبان دورههای مختلف آموزشی، اولین چیزی که نظر کاربر را جلب میکند، محتوایی که استاد ارائه میدهد نیست، بلکه موارد بصری مانند اسلایدها یا جزوههایی است که استاد از روی آن در حال آموزش است، بنابراین بهتر است تا مخاطب در اولین برخورد با دوره، با دیدن اسلایدها یا جزوات با کیفیت و زیبا، به این اطمینان خاطر برسد که دوره درستی را برای آموزش انتخاب کرده است.
کیفیت ویدیو
سایز ویدیو ارسالی استاندارد نباشد و نسبت تصویر 16:9 نباشد. (حداقل 720*1280 مطلوب است و حالت ایده آل 1080*1920 است.) ازآنجا که کاربران هنگام دیدن دوره روی سایت امکان تنظیم کیفیت دوره را دارند، بهتر است که دوره باکیفیت بالا و رزولوشن مناسب روی سایت قرار گیرد تا پاسخگوی تمام حالاتی که کاربر ویدیو را میبیند باشد. فراموش نشود که دستهای از مخاطبان نیز با گوشی دورهها را تماشا میکنند و کیفیت و رزولوشن بالا، در تصویری که در گوشی نمایش داده میشود، عامل تعیینکنندهای است. (توجه کنید که رزولوشن بسیار بالا، مانند 4K نیز به علت پایین آمدن کیفیت هنگام آپلود بر روی سایت، باعث ناخوانا و کوچکشدن آیکونها و نوشتهها میشود.)
کیفیت صدا
کیفیت خوب صدا، از ارکان اصلی یک دوره خوش ساخت است. دانشجویان ممکن است صدای دوره را با اسپیکر دیوایسهای مختلف، هندزفری یا هدفون بشنوند، بنابراین داشتن نویز بالا و هوا میتواند تجربه ناخوشایندی برای مخاطبانی که از هندزفری استفاده میکنند ایجاد کند و همچنین ولوم پایین صدا، برای افرادی که با اسپیکر دوره را میبینند ناخوشایند باشد. به همین دلیل، توصیه میشود پس از ضبط هر ویدیو با اسپیکر و هندزفری یا هدفون خودتان گوش دهید و اگر به موردی برخوردید، آن را برطرف کنید. در ادامه به برخی از پرتکرارترین مشکلات میپردازیم:
- کیفیت صوتی دوره پایین باشد.
- نویز، صداهای مزاحم یا صدای هوا و محیط داشته باشد.
- حجم صدا کم باشد.
موضوع دوره و سن مدرس
- موضوع دوره نامناسب باشد. (پیش از ضبط بهتر است با کارشناسان مکتبخونه بررسی شود.)
- تدریس نسخه قدیمی نرمافزارها
- سن مدرس زیر 18 سال باشد.
دورههای رایگان
دوره بالای دو ساعت و رایگان باشد. (دروس دانشگاهی از این قاعده مستثنی هستند.)
تبلیغ در دوره
روی دوره تبلیغات انجام شود. (برای مثال معرفی محصولات خود، ارجاع به سایت شخصی خود، آدرس ایمیل مدرس و لوگو یا وله)
هنگام تعریف دوره روی سایت، اسم و برند مجموعه سازنده دوره، قرار داده میشود و به کاربران روی صفحه سایت نمایش داده میشود؛ بنابراین، تبلیغ در دوره تنها تمرکز دانشجو را از محتوای آموزشی به هم میزند. ضمناً، ازآنجاکه لوگو و واترمارک مکتبخونه روی ویدیوها قرار میگیرد، وجود لوگو یا واترمارک در دوره (چه روی خود ویدیوها، چه روی جزوه یا اسلایدهایی که در دوره نمایش داده میشود)، باعث میشود تا جنبه بصری ویدیوها زیبا نشود. (لوگو روی لوگو قرار میگیرد.)
عدم استفاده از وبینارها و کلاسهای آنلاین
دوره ضبط شده وبینار، کلاس حضوری، سمینار و کارگاه باشد. این یک دوره آموزشی ضبط شده است و همانطور که از نامش پیداست، یک سمینار یا کلاس آنلاین است چرا که طریقه توضیح استاد و انتقال مطالب هنگامی که دانشجویانی در کلاس حضور دارند با زمانی که تنها قرار است موضوعی ارائه شود، متفاوت است.
طول جلسات
زمان کل دوره کمتر از 30 دقیقه باشد و حداقل 5 جلسه نداشته باشد.
توصیه: زمان جلسات دوره بهتر است کمتر از 25 دقیقه باشد. طول جلسات در ایدهآلترین حالت، بهتر است حداکثر بین ده تا پانزده دقیقه باشد. دلیل این موضوع این است که وقتی جلسات طولانی میشود، دانشجوی دوره با ویدیوهای بلند خسته شده و دیگر تمرکز اولیه را ندارد. اما اگر طول ویدئوها استاندارد باشد، عوضشدن موضوع درس در ویدیوهای مختلف به وی کمک میکند تا حوصله بیشتری برای گذراندن دوره به خرج دهد. ضمناً، شما با دنبال کردن این الگو، حس پیشرفت دانشجویان را نیز بالا میبرید. تصور کنید که یک نفر برای دیدن یک ساعت محتوای آموزشی مجبور باشد دو ویدیو نیم ساعته ببیند و درعینحال، فردی دیگر برای دیدن و یادگیری همان محتوای آموزشی چهار ویدیوی یک ربع ببیند. بی شک حس پیشرفت و یادگیری سریعتر و عمیقتر نفر دوم بیشتر از نفر اول است. چنانچه مبحثی طولانی است و نمیتوان در تایم گفته شده آن را تدریس کرد، پیشنهاد میشود آن را بخشبندی کنید. برای مثال آموزش مبحثی نیم ساعت طول میکشد، میتوان آن را دو بخش کرده و با عناوین: “عنوان جلسه – بخش اول” و “عنوان جلسه – بخش دوم” نامگذاری کرد.
بیان استاد
- قدرت بیان مدرس ضعیف باشد.
- کلمات و عبارات صحیح و کامل بیان نشود.
- روخوانی مدرس از روی اسلایدها
- تپقهای زیاد در جلسات آموزشی
- تلفظ اشتباه عبارات انگلیسی